Google Play Music första avtalet för ICE – den nya licensierings- och administrationstjänsten för musik

ice-google-play-music

Google Play Music första avtalet för ICE – den nya licensierings- och administrationstjänsten för musik

ICE, den nya tjänsten för licensiering och rättighetshantering av musik, som representerar mer än 250 000 låtskrivare, kompositörer och förlag, tillkännager idag sitt första licensavtal med Google Play Music.

Avtalet med Google Play Music är ett kvitto på de framsteg ICE nu gör efter fem års investering och utveckling av bolagets tre ägare.

PRS for Music (Storbritannien), Stim (Sverige) och Gema (Tyskland) har tillsammans byggt upp ICE för att kunna erbjuda en integrerad licensierings- och administrationstjänst. Målet är att stärka effektiviteten i musikbranschen och att stödja framväxten av en multiterritoriell musikmarknad.

ICE hanterar musikanvändning online med hjälp av en enda matchningsmotor kopplad till den mest omfattande upphovsrättsdatabasen i Europa. Det innebär inte bara att överflödig administration försvinner, utan också att omtvistade krav kommer att minska avsevärt inom europeisk musikanvändning online. Tvister är ett stort problem för musiktjänster och detta är ett stort steg framåt för att lösa det här problemet.

Den populära streaming- och digitala musiktjänsten Google Music Play har mer än 35 miljoner låtar och särskilt utvalda spellistor för alla tillfällen. Som ICE-kund får de tillgång till hela den sammanslagna repertoaren hos PRS for Music (inklusive MCPS och IMPEL), Stim och Gema – med flera på ingång – med en enda licens.

Robert Ashcroft, vd på ICE Services säger:

“Vi är stolta över att tillsammans med Google Play Music ha kunnat lansera den första av ICE Services online musiklicenser. ICE kommer att vara ett centralt bidrag till framväxten av den digitala inre marknaden genom att förenkla pan-europeisk licensiering för digitala musiktjänster och genom att maximera värdet för rättighetshavarna. Det är glädjande att på detta sätt markera starten för en revolution på online-marknaden.”

Victoria Campoamor, Head of International Music Publishing Partner Operations, YouTube och Google Play Music säger:

“Vi är hedrade över att vi valts ut som pilottjänst och glada över att vara den första licenstagaren hos ICE. Vi ser fram emot att bygga en konstruktiv relation med ICE och bidra till förverkligandet av den nya plattformens driftseffektivitet och dess fördelar för kompositörer och förläggare.”

Ytterligare information: 

ICE erbjuder en flexibel uppsättning tjänster och bygger på förstklassig teknik som kommer att leverera stordriftsfördelar, snabbhet, effektivitet, träffsäkerhet och business intelligence-rapportering. Det är resultatet av ett samarbete där vi har kunnat dra fördel av många års samlad erfarenhet av kollektiv förvaltning av musikrättigheter och service och som har format den digitala marknaden från start.

Genom att erbjuda lösningar för alla europeiska rättighetshavare kommer fördelarna att nå ut brett. Stordriftsfördelar och ökad effektivitet kommer att leverera kostnadsbesparande nytta för alla. Hubben har en potentiellt omvälvande nytta för nya och mindre musikrepertoarer som genom att gå med i kärnlicensen kan få ökad tillgång till digitala tjänster.

View in English